Thursday 15 September 2011

ימים ראשונים של חלום


ימים ראשונים של חלום מתפלש במציאות. נגיעות דקות, מרמזות, ספק נבוכות בעצמן. אני עם עצמי!
צריך לבנות אינטימיות עם עצמך. עצמך הוא בעצם סוג של זוגיות שאתה מפתח איתך. וכמו תמיד עומדת בפתח השורה הבאה, שדנה בעבודה הקשה המתבקשת. יש עליות וירידות בקשר של אדם עם עצמו. יש ניכור, גאווה, אהבה, מיאוס, רחמים ואגו. אני מודה שאחת לכמה שנים, אני מוצא את עצמי חש תחושה מוזרה וכביכול לא 
.הגיונית. אני מתגעגע לעצמי. זה תמיד סימן שצריך לשים פסיק ולבדוק איפה אני לכל הרוחות.
שנת הלימודים החלה, הולכתי את הילדים לב"ס הממלכתי ברגשות מעורבים. מחד, אני אברהם המעלה את בניו
 למזבח החינוך השמרני, מעוז הדכאנות המודרני. מאידך, הדבר מקרב אותי לנתחי הזמן הנדיבים שלי עם עצמי.
אני מודה שבנוסף הייתה בי גם תוגת פרידה מחמשת השבועות הקסומים והצפופים  עם הילדים. ההורות היא דבר קסום שאתה פנוי אליו רגשית. בכלל תשומת לב מלאה למשפחה, הייתה מצרך שחסר במחסנים שלי בתקופה האחרונה לפני בואי לכאן. תשומת לב לפרטים, למיקרו תחושות, בעיקר לילדים. זה נכון שכולם מציעים לייצר אי בחיים, לפנות את עצמך ולהקדיש שעת "איכות" לילדים. ואני, אני אכן מסוגל להתפנות מהכל. אבל קצת מתקשה בתחום המחשבות והסלולר, ולפעמים נכשל גם ברומן סוער ובלתי נשלט עם תיבת המיילים, או בקיצור, זמן האיכות הפך ברובו, למשחק כדור רגל עם הילדים תוך שליחת הודעות טקסט, משחק מונופול תוך גלישה בחשבון הבנק (מחוייבות לאותנטיות תמיד הייתה צד חזק אצלי), ואמבטיות קצף תוך צעקות הדדיות (תוציא אותי, המיים כבר קפואים......! אני כבר בא, רק מסיים עם המייל הזה וזה שאחריו ועונה לשיחה הקצרצרה הזו). בחמשת השבועות האחרונים, הג'ימייל שלי בדיאטה רצחנית, הטלפון הנייד ניצב עם כל קווי הבטריה מלאים ויפים גם לאחר שלא ניטען כשבוע. זה מייצר ומספר על חוק המיים השלובים של תשומת הלב. תשומת לב מלאה היא הבסיס לקשר, לאהבה, לאושר. כמה הסחות דעת אנחנו מייצרים עבור עצמינו, כמה קירות וסכרים נבנים ביני לבין מה שהופך אותי למאושר באמת.
אני מנסה להחליט לשים דגש על זה, תשומת לב מלאה, גדושה, להיות איפה שאני עכשיו, בעיקר שאני עם הילדים (והם מתרבים במשפחה שלנו בכל רגע), ומקבל שיחת סקייפ שלוקחת אותי למקום אחר.
ביום השני של ב"ס, הגעתי עם יהלי לכיתה והיה שם כלב. לייתר דיוק כלבה, הכלבה של המורה. רוב הילדים השתוללו סביבה, שיצאתי ראיתי מעבר לשער את יהלי וחבר אסייתי חדש, הולכים איתה לטיול צרכים בחצר האדירה של ב"ס (במקום גדר יש שם יער עבות ובו בין השאר שיחי ענק של תותי יער בצבעים של שחור, כחול ואדום ושביל קסום המוביל לחוף האוקיינוס. היום צעדתי בשביל הזה כהורה מלווה עם הכיתה של יהלי ביום לימודים המוקדש לים ולמערכות היחסים של התלמידים בכיתה. אהה.. וגם כמו שכתבו במפורש לפרידה מהקיץ. המורה של יהלי הסתובבה במכנסיים קצרים וקרוקס ועודדה את הילדים להכנס לים ולהשתולל, היא נתנה להם משימות כמו, לבנות ארמונות בחול או למצוא סרטנים בחוף, יהלי לקח את זה ברצינות ותוך דקות בדלי הים שלו, שקקו חיים וצובטים, עשרה סרטנים קטנטנים לפחות). אין ספק שזו דרך מעניינת לפתוח שבוע לימודים ראשון בבית ספר חדש. לרגע נדמה שמה שאנו קוראים לו אלטרנטיבה הוא המיין סטרים כאן.
בטיול פגשתי את וו טונג (או לפחות צליל דומה שמזכיר סוג של מרק סיני חמוץ מתוק), גבר כבן 50 מדרום קוריאה, יש לו שתי בנות בכיתה יב' וילד פעלתן במיוחד, שלומד בכיתה ג' עם יהלי. וו טונג עבר עם המשפחה שלו לקנדה, לחפש מקום בטוח וראוי לגדל בו את ילדיו. הוא קיווה לעבוד כרופא מומחה בבית חולים מקומי, אלא שלא עמד במבחני השפה והתברר שגם עם יעמוד בהם יזדקק ל4-5 שנים של התמחות נוספת לפני שיוכל לחפש משרה. הוא השאיר את אשתו והילדים כאן, בדירה קטנה וקרובה לאוניברסיטה וחזר לעבוד בבית החולים בקוריאה, הוא עובד ושולח את הכסף לכאן. שהשיחה שלנו העמיקה הוא אמר שהמצב הזה ימשך לפחות עד שבנו הקטן יסיים תיכון. אז הוא מקווה, אישתו תחזור לגור איתו בביתם המקורי וילדיהם יכלו לחיות חיים מתוקנים בצפון אמריקה. אני חייב להגיד שההקרבה ההורית הזו צבטה את ליבי וגם נתנה פרספקטיבה. בעיקר שראיתי שכדרכם של ילדים בנו הצעיר נבוך בו מעט, אולי בגלל האנגלית של אביו ואולי בגלל הכעס הלגטימי בתוספת חוסר המודעות, של ילד שאביו רחוק ממנו ומגיע לבקר אחת לשנה.
ביום השלישי ללימודים, הלכתי לחוף הים. ירדתי בשביל מספר 6 אל חוף הנודיסטים. נילי אמרה שיש שם אווירת סיני וצדקה, בפעם הראשונה הלכנו לשם עם הילדים, בסוף השבוע. עכשיו הייתי שם לבד, מוקדם יחסית, כמה אנשים זרוקים בכל פינה, משמאל אישה תולה אריגי חוף בגווני הודו על מה שנדמה כחבל כביסה ספורדי, מימין יש עוד צל – אני חולץ נעליים (גם לעירום צריך להתרגל לאט), ומוצא גזע רחב להישען עליו, מתפשר על מקום שיש בו שמש וצל במשולב. זמן שפל, המיים הנסוגים הותירו איי בוץ קטנים, סטודנטים צעירים גולשים על הבוצה הזו בגשלנים קטנים המיועדים לכך, לכל שלולית בוץ מצאו כאן ענף ספורט אולימפי, אני אומר לעצמי.
אי אפשר לעצור רוח נעורים, יש עוצמה בתנועת הגוף שלהם, באופן שבו הם מדברים אחד לשני בחצי דיבור חצי צעקה ובעיקר בחלוקת הקשב של כל תנועה שלהם בין הריכוז במעשה עצמו לבין החלק המודע הייטב לזה שצופים בו.
השמש מתחזקת מעט, עוברת לידי בחורה צעירה ונאה, כל לבושה היא צידנית אימתנית, היא מציעה לכל מרגריטה קפואה בטעם לימון, הלימונים אורגניים היא מוסיפה. אני מושיט את היד לארנק ומקבל מרגריטה קפואה לגמרי, למעשה בצורת ארטיק ענק, ארוז בשקית שקופה (פופאייס). בל"ג בעומר בשנת 78, שהייתי בערך בגילו של יהלי, עמדנו קבוצת ילדים לכבות מדורה גדולה, "השפרצנו" עליה חול. אני התעייפתי, הסבתי את אחורי אל האש, גופי נטה קדימה ולמעשה העפתי חול מבעד שתי רגלי הפסוקות אל המדורה. ברגע מסויים אבדתי שיווי משקל ונפלתי מתגלגל...לתוך הגחלים הלוחשות. אבא שלי שישב כעשרים מטר משם רץ כמו מטורף וקפץ עלי, גלגל אותי מהאש אל החולות והמשיך לגלגל את גופי הדואב בחול הקר, כמה שדמה בעיני לדקות ארוכות. את האינסטינקט ההורי הזה אני מעריץ עד היום, אבל הרגע המביך, מבוכה שגדלה כמעט ככאב הכוויות, היה הרגע שבו לא נמצא קרח בסביבה ונעטפתי בשלגוני פופאייס בשלל צבעים.
אני נזכר באירוע הילדות הזה ומעלה חיוך על שפתי, נזכר באבא שלי. כמעט מריח את הריח שלו, חש את תנועת הגוף הגדול והגמיש שלו, נעצב לרגע עמוק וכואב על המרחק, הזמן והחוויות שהחמצנו. נושם את הזכרון ומנסה לדעת שכל אימת שאני אוהב אותו כל כך, הוא כאן.
הלימונים אולי אורגניים, אבל הוודקה כנראה זולה מאוד. השמש של ונקובר סלחנית ומנת המרגריטה נמסה לאיטה בין שפתותי. אני נרדם.
שאני מתעורר יושבת ליידי סנדי, היפית של חופשה, הגיעה כל הדרך מטורנטו. היא שמה לב לזה שפקחתי עניים ומציעה לי שאיפה מהסיגריה שלה, שמריחה מכל טוב. אני נזכר שאני עוד אוסף את הילדים היום מב"ס, מרגיש את אותות האלכוהול ומסרב בנימוס. היא להוטה לדבר. אני מוציא מהתיק מילון שחתכתי לפלחים וחולק איתה. היא מספרת לי על הבית שלה בטורנטו, על העיר הגדולה, על ההבדלים בין הערים ועל ההתפעלות שלה מהמגוון שיש לקנדה להציע. שאני שואל למה בחרה לבוא לכאן, היא מספרת על פרידה מחבר, שפת הגוף שלה נעצבת, מתווה פניה משתנה וקולה לובש גוון ילדותי במקצת.
"הוא הלך ולקח איתו את אהבתי", היא אומרת, "אבל לא נורא, הוא היה זקוק לה יותר ממני". אני שואל את עצמי אם היא מצטטת לי שורה מסרט, או שהיא מתנסחת באופן יפה במיוחד, אבל העניים העצובות שלה הופכות את השאלה שלי לנרגנת ומיותרת. אני מנסה לעודד אותה ואנחנו צוחקים קצת. היא קמה ומציירת בעזרת מקל עיגולים על חול הים, אני אוסף את עצמי, נפרד ממנה ועולה הלום אלכוהול, במידה הנכונה, על גרם המדרגות האין סופי, יוצא אל העולם.
אני מקפיד על ההליכות לפחות חמש פעמים בשבוע, זה יהיה הבסיס יחד עם קצת משקולות בחדר הכושר הפשוט והסמפטי שמוצע כאן בקמפוס בחינם. התחלתי לברר ברצינות לגבי קייקים, יש כאן כמה מועדוני ספורט שנראים מעולה ועוסקים בעניין. מטרידה אותי יכולת ההתמדה בספורט הזה בחורף הגשום (מרגיש כמו פנטזיה רומנטית, עם נטייה לבעס במימוש). השבוע אתחיל לחפש מאסטר בצ'י קונג, אני חייב את זה לעצמי. מעסיקה אותי מאוד התזונה שלי, שיטת אלומות מבוססת על אוכל חי וקר, זה לא יחזיק מעמד כאן בחורף. אני עדיין שומר על סטטוס קוו עם המשקל, אבל בעוד כמה ימים אכנס למשטר בתחום, לא כל כך יודע איזה בשלב זה.
לילך עמוק בתוך החודש התשיעי, מדהימה כדרכה. אני מנסה להקל עליה כמה שאפשר והיא מקפידה לעשות הכל כרגיל, עם נטייה להקפדה חולנית על ספורט, התעלפויות מעייפות בלילה ושאלות של מיקרו פרקטיקות שיכולות להוציא מהדעת פיל מחרסינה. אני כבר יודע שזה יתחזק לקראת הלידה ועוד שבועיים שלושה לאחריה ואחר"כ היא תחזור לעצמה ובתקווה גם אלי.
תיאה מתחילה להכין את התיפאורה לדרמה שהיא עומדת לעבור. התחלנו לאסוף דברי תינוקות, היא כל כך שנוייה ביחס שלה למציאות החדשה שמתהווה מול ענייה שזה פשוט חמוד להפליא. וגוני, גוני קיבל 7 קבין של אמפטיה ואהבה לזולת והוא מחלק אותם בהקפדה לעולם שסביבו ומשלם על זה ברגישות גדולה, אף שנדמה שהוא מתחזק ביכולת שלו לנהל אותה. יהלי כבר סופר עשרות חברים, דג שלושה דגים, ומהלך בזריזות מפחידה על החבל הדק שבין ההתבגרות המהירה שלו לצורך הרגשי של שמונה שנותיו.
עוד מעט תצטרף אלינו ילדה חדשה, שבועטת כמו מטורפת בימים האחרונים, כאילו מבקשת פתח יציאה או דרך קיצור מההריונות הארוכים של לילך.  כל הקלפים יתערבבו מחדש ומשחק חדש- ישן יתחיל. אף פעם לא חשבתי שתהיה לי משפחה כל כך גדולה ואני מודה לעולם ובעיקר ללילך על האושר העצום שהחווייה הזו מקנה לי. אני מניח שיהיו רגעים בהם לא אוכל לשאת את הסיטואציה המורכבת של תינוקת רביעית בארץ חדשה (ובעיקר את לילך). אך שאני עוצם עניים, מקוננת בתוכי תחושה שהמסע שלנו רק יתחזק, שיש לנו כל כך הרבה אהבה לתת ולקבל ושתהיה תינוקת אחת בונקובר קנדה שתלמד לעשות קייק וצ'י קונג בגשם שוטף ושכל כך הרבה זוגות ידיים ירצו לחבק וכל כך הרבה אנשים יהיו המשפחה שלה,עד שזה מעלה בי התרגשות ורצון לפגוש אותה ולצרף אותה למעגל החיים הסחרחר שנע במעלה המדרגות, אל העולם שמצוי מעבר לרחם המוגן והצפוף.
 לחייה!
















Friday 2 September 2011

יום שישי את יודעת

 כמעט ארבע יום שישי, חלון הזדמנויות קצר בין ניקיון הבית לאיסוף  של תיאה.  עשינו ניקיון אני והילדים בזמן שגלעד הלך לסידורים, אני משמרת את ריטואל הניקיון בשיתוף למרות שבתכלס הוא מוסיף לי עבודה (בהתחלה ניסתי לדמיין שהם באמת מנקים  באופן אפקטיבי אבל ההונאה נחשפה...). הילדים נעלמו כנראה לעומר, החבר השכונתי הכי טוב שגם גר 3 בתים מפה, ואני רובצת לי על הספה. בדיוק ראיתי שהמנחה שלי שלחה לי תיקונים לדראפט הרביעי של הצעת המחקר אבל החלטתי שלכבוד יום שישי אני אנוח קצת ואפתח בערב (אני שונאת לראות הערות לא מתוקנות וזה יחבל לי בסופ"ש...).
מבילויי החופש- בלונה פארק המקומי 

סגרנו את השבוע האחרון של החופש הגדול,  הילדים סיימו קייטנת טניס (יהלי) וכדורגל (גוני), שבוע הבא מתחילים בית ספר. בסה"כ זה היה חופש גדול מאוד מוצלח, ומאז שגלעד הצטרף ויש אוכל טרי ופרטנר להתנהלות בכלל כייף. יהלי וגוני התרוצצו כל השבועות האחרונים עם חבורת הילדים הישראלים בשלל משחקים שהמציאו (ברוח ישראלית- או עם אקדח או חרב או כלי נשק אחר). יהלי הוא הרוח החייה וגוני כמובן בתפקיד המפשר והמסונג'ר.  

תיאה מתנהלת בבית כנסיכה (או שככה זה בנות ואני נתקלת בזה פעם ראשונה),  נגיד היא מתיישבת לשולחן, בודקת מה יש לכולם לאכול, מוודאה שגוני לא מתחיל לאכול לפניה,ומנהלת את כולנו. גוני המתוק לא יכול לעמוד בקסמה וכשאני מציבה לה קצת גבולות (בכל זאת היא הגיעה לגיל שרצוי להתחיל...) והיא בוכה הוא מתחיל לבכות גם ואומר- אני לא יכול לשמוע את זה ומנסה לפצות אותה...היא כבר מתרגשת מאוד לקראת התינוקת, חצי מהזמן היא עם בובות וחצי עם תינוקת בבטן והיא מוודאה חזור ושנה מה יהיה תפקידה עם התינוקת (הריב הפופולארי ביותר באוטו הוא מי ישב ליד התינוקת...). 
יום גאווה שמח- על הבנק (ליוסי באהבה) 
אני נכנסת לחודש תשיעי, טפו טפו, הכל טוב אם כי אני מרגישה כבר את ההריון הרביעי ואת גיל הבלות...אני ממשיכה בענייני כרגיל אבל בא לי שהפעם ההריון לא ימשך לנצח כהרגלי. כמו שגלעד כתב, ליווי ההריון פה הוא יותר שיחתי מכל דבר אחר, אבל ה1.9 עבר ואני מבוטחת  כולל בביטוח מקיף של האוניברסיטה לסטודנטים כך שהכל רגוע מהבחינה הזו. 
קנדה היא קצת ישראל בימים של טרום ההפרטות וכל השירותים פה הם מסובסדים ופרוגרסיבים. כך שלמשל ביטוח הבריאות או התרופות תלוי בהכנסה. בדיוק קראתי את הפוסט של אליאב על האנטיפטיות הצרפתית, אז הקנדים הם בדיוק הפוכים, סבלנים ונעימים עד אין קיץ ואפילו ההתנהלות הבירוקרטית איתם היא סבילה...ממלאים טופס, מקבלים פידבק תוך שבוע, יעיל ביותר. 
במעבורת- מישהי אדיבה הציעה לצלם אותנו- הוכחה שכולנו פה! 
באוהל בחופש 

תיאה מחזיקה סרטן קטן ביד 
הלימודים שלי מתחילים רשמית בשבוע הבא, האוניברסיטה התמלאה במה שלי נראה  כמו קייטנים קצת יותר גדולים מיהלי וגוני אבל מסתבר שהם סטודנטים. הם מתנהלים הרבה פעמים בקבוצות עם מלווה שמסביר להם וכשאני עוברת לידם בא לי לעשות להם חפש את המטמון או משחק מתאים לגילם...אני מרגישה רחוקה מהם מיליון שנות אור. הייתי באוריאנטציה לסטודנטים לתארים מתקדמים, ודיברו על "הסטודנט הטוב והיוזם"  והבנתי כמה אני רחוקה מהמוד הזה שמצפה שיגידו לו מה לעשות ואיך להיות... בכל מקרה טוב לגלות שהדברים שאמרתי לסטודנטים שלי תמיד (נשיקות אם אתם קוראים), באמת מופנמים בי וכל פעם שאני מגיעה לסשן אינפורמציה אני מגלה שכבר למדתי את רוב מה שצריך בעצמי. גלעד טוען, בצדק כנראה, שזה עושה אותי קצת  נוירוטית וצרכנית אינפורמציה כפייתית, אבל אני לא אוהבת להיות במצב לא יודע ותמיד מעדיפה לנסות ללמוד 
אז עכשיו זה מתבטא בעיקר בהצעת מחקר, שהמטרה שלי לסיים אותה בשבועיים הראשונים של ספטמבר ולהגיש אותה ליתר ביטחון לפני הדד-ליין למקרה של לידה. בסה"כ אני מתקדמת בסדר, ההגשה למלגות היא סיוט בירוקרטי (ואדיב), הפורמטים של הכתיבה וההערות הם כאילו מבחן סף לסבלנות שלך אבל אין ברירה צריך לעבור את זה.מישהו יודע אגב- איפה לעזאזל הדיו במדפסת- זה האתגר היומי שלי...) מאשר לחכות למישהו... 
היינו בטיול של סופ"ש במה שנקרא וונקובר איילנד, קבוצות האיים שליד וונקובר שמגיעים אליה במעבורת. מקומות קצת פריקים כאלו, בין עיירות שכוחות לעיירות תיירותיות, למקומות אלטרנטיבים למגורים. ישנו באוהלים באיזה הוסטל, אז גם הרגשנו קמפינג אבל גם היה מטבח לבשל ואמבטיה לילדים. זה כבר הטיול האחרון לפני הלידה אבל אנחנו מפתחים תכנונים גדולים לקראת הקיץ הבא... 

הבית שלנו מרגיש יותר ויותר בית (בטח עם ריחות הבישולים), אני "מזמנת" את החפצים שאני צריכה ולאט לאט מוצאת אותם במרחבי הפחים מסביב לבית (גלעד מתחרפן- אבל אני מצאתי את שיטת הצריכה המועדפת עלי...), זה עדיין מינימליסטי, קצת אקלטקטי ועם טאץ של הבית של בילבי- יופי טופי.
מצאנו נערה ישראלית מקסימה בקמפוס שעשתה ליהלי וגוני שבועיים של ביביסיטר בבוקר ועכשיו התחלנו לקבוע איתה לערבים כדיי שנספיק קצת לצאת לפני המבול...התינוקת גדלה ואני מתחילה להיות סקרנית לפגוש אותה (לגבי החלק של לטפל בה אני פחות סקרנית...), התחלתי לפנות קצת זמן תודעתי להערך לעוד ילדה, וגם צריך קצת קניות,(בהנחה שלא אוספים חיתולים יד שניה...). פתאום נזכרתי שתינוקת צריכה קצת בגדים וגם לנקות את הפופיק וכל מיני דברים כאלו שמתעסקים בהם בילד הראשון וברביעי אתה פשוט מניח שלא צריך אותם וזהו..אז שבוע הבא נקנה את הבייסיק. המיילדות שלי יבואו לביקור בית וזה הדד- ליין להראות שאנחנו מאורגנים (עוד על הלידה לאחריה מחשש לעין הרע ולהתקף לב של ההורים שלי (נשיקות ונשימות עמוקות- הכל טוב!) ).

טוב- ארבע וחצי, הגיע הזמן לקחת את הנסיכה,
נשיקות, שבת שלום
והפגנת מיליון מוצלחת! 

יהלי בפוזה אופיינית בונקובר איילנד 

גוני מבקיע בקייטנת כדורגל