Saturday 10 December 2011

החורף כמעט כאן- בלוג גלעד וגם כמה תמונות לא קשורות...


החורף מציץ מאחורי כתפיו הדקות של הסתיו. עלים בשלל צבעים מכסים את פני הארץ, את הרכבים, רכסי ההרים (שמתחילים להיצבע לבן), השדרות רחבות הידיים, את השבילים הצדדים המובילים לים. את גומחות העצים המועצבות בקפידה, את גדירות הבתים ואת פנסי הרחוב. עד שנדמה שהמרחב האורבני כולו יטבע בשלכת. משחקי צבעים מתנהלים ללא הרף בשמיים, תכונה רבה מורגשת, אך נראה שבימים הקרובים האפור ישתלט על המרחב השמיימי של העיר הירוקה. הכל מתנהל כקרב ידוע מראש. ובכל זאת מרגש ומותח כספר פתוח.
אני נלהב מעניין ארבע העונות, יש קסם בתחלופה הזו, ברקמת החיים הדקה והשקופה של הטבע, במוכנות שלו להרכין ראש על מנת להתחדש. להתפשט, לעמוד חשוף אל פני השמש שמענה אותו במיעוט קרניים חשופות, מאיטה את תהליך הפוטו – סינטזה, עד אבדן חושים, עד איבוד הקשר הבסיסי לעץ החיים וכניעה מוחלטת לעוצמת כח המשיכה ושריקת הרוח.
היכולת לשחרר היא התנאי והמחיר להתחדשות של הטבע, ולא רק שלו. המוכנות להיחשף קבל עם ועולם, להתעמת עם הפחד הפנימי שמא לא יישוב האביב כסדרו, לעמוד איתן אל מול פחד המוות הניצחי, שפוגש אותך בעודך בחיים, מקרב אל שפתותך חופן עפר ארץ מתקתק, חושף אותך לרוח ששורקת בתוככי עצמיותך, עד שאתה שומע את הפחד זוחל בעורקיך. מלנכוליה של סתיו מקרבת אותך לתחושות הבסיסיות ביותר, מעמתת את הנרטיבים השונים עם המציאות העירומה.
כי האדם, עץ השדה. חשוף לרוח, לעונות השנה, לתהליך של כמילה וליבלוב. לעוצמת הקשר, לזרות ולניכור, להשלכות של פנים וחוץ, לדמיון הכואב שביניהם. אני הולך בין העלים, שואל את עצמי האם גם כוחות הטבע מתחלקים לשתי המחנות העקריים שאליהם משתייכים בני האדם האופטימיים. מחנה אחד הוא אוטופי, מאמין בכוחו של המין האנושי, מלא תשוקות, תקוות, כמיהות. סחוף געגועים לעתיד אחר. האחר מלא כוונות טובות אך ניחן בחוש קיומי מפותח, חמוש בכאב, מכיר בחולשות האנוש. כל שהוא מבקש, הוא לעקב את הקריעה.  הקריעה היא הדין לגביו, נקודה מהבהבת על מסלול שאין דרך להימלט ממנו.
תוך כדי כתיבה, אני שם לב שאני כלוא בין שתי ספרים, לא מזמן סיימתי את נוילנד, האחרון של אשכול נבו,שצופי ואהוד השאירו כאן בנוסף לשמחת המפגש ותוגת הפרידה. ספר שקשה להרפות ממנו, לפחות בחצי הראשון ושוב לקראת הסוף. ולפני כשבוע חזרתי לקרוא בקובץ המאמרים והשירים של אבא קובנר, שמוקי צור ערך עשור לאחר מותו של קובנר. אחד כותב מתוך כאב העולם אל תוך מערכות היחסים והשני מנסה לתקן את השבר ביחסים תוך ניסיון לתקן את העולם. אחד טווה מלים מתוך כמיהה לקשר, מתוך רצון לחווייה מקבילה של חיים, דחף להיות בשתי מקומות בעת אחת. נהנה מההקבלה של ניסיונות חברתיים מגוכחים למחצה למערכות יחסים קלושות וכואבות. כותב מתוך דחף וחלום. והאחר, צופן שדרים בבקבוק ושולח אותו בחוסר ביטחון מסווה הייטב אל ים ליבותיהם של הקוראים, מונע מתוך כאב אישי עצום וכותב על מנת לנסות להצליח לחיות ולו רגע אחד בהווה, מבקש למהול את כאביו בכאבי העולם, להעלים את הזכרונות הכואבים שמסרבים להרפות. לבסוף, שניהם מעוררים אופטימיות עם דוק של עצבות קיומית. הייאוש הוא האב הקדמון של האופטימיות הניצחית.
כמוהם כך הסתיו במיטבו, יוצר אקלים מבולבל של תנועת נפש חופשית, לא בהירה, לעיתים גם לא לעצמה. מתעל עצמו  בדרכים עקלקלות, שהופכות את המובן מאילו לחידה. מעודד את הסודות הכמוסים להיחשף, להניח את אלבום התווים ולאלתר עם הרוח. אם רק תעז להקשיב תאחז בך אופטימיות כאובה, הפכפכה, חייכנית ודואבת.
כאבי גב פגעו בי לראשונה בחיי, הרופא אמר שזה הגיל (בחיי שזה היה מבהיל), ותהליך שחיקה שנובע מהברך הפגועה שלי, המתנה היקרה ביותר שנתתי לצה"ל, הוא מצידו לא טרח להחזיר לי טובה.
 עשרה ימים של כאב חד ועמוק, גרמו לי להעריך כל בוקר סתווי של הליכה סתמית ומהורהרת. מעצבן אותי שגם אצלי זה עובד כך, אבל לעיתים אתה לומד להעריך דברים בדרך הקשה.
נינה מפלסת את דרכה למשפחה וללבבות, היא עשתה דרך ארוכה בשבעה שבועות. נדמה שכולם הולכים שבי אחריה (רק תיאה הולכת שתי צעדים יותר מידי). אני חש את כובד משקלם של יהלי, גוני ותיאה בעיקר בקצוות של היום, אך לפעמים גם בשעות אחה"צ. יש רגעים, דקות חטופות שאני מרגיש בהן זר בחיי. העומס הרגשי והפיזי מאיים להעכיר את מצב הרוח שלי (ולפעמים גם טורח לקיים), אבל הרגעים הללו עוברים מהר לשמחתי. בחלקו הארי של הזמן אני מאושר, מביט בילדים בהשתאות ובהתרגשות שרק ילדך שלך יכולים לעורר בך. נפעם מההתפתחות שלהם, מהשונות והייחודיות שלהם, מהיכולת שלהם להתמודד עם קשיים, מהקלות בה הם יכולים לשמוח. יהלי שקוע במסע החברתי, מגדל שיער שמכסה את העניים, אוהב ללבוש שחור, מתחיל את גיל ההתבגרות (כולל ריבים עם ההורים ולא כולל פצעים בנתיים), מוקדם ממה שצופים הספרים. מתגעגע לדי אן די בארץ ומגלה את המורשת הקנדית של המשחק. כל שבוע אני מלווה אותו בשעות הערב לחנות משחקים ביזארית במערב העיר, שנותנת בימה למפגש הפסגה של פרלמנט החנונים מצפון אמריקה. יהלי וילד נוסף בן 10 משחקים די אן די על גבי לוח מוזר עם קבוצת מבוגרים המשוגעים לדבר. כל זה בהנחיית בחור סרבי גאון מתמטי שמגיע חמוש בפפיון וחיוך דקדנטי. גוני עוסק שעות רבות באמנויות שונות, מתחזק מאוד בכדור רגל (במשחק האחרון הכניס 7 גולים וזיכה אותי במבטי קנאה מצד ההורים של הקבוצה היריבה שבאו ללחוץ את ידי בהכנעה בסוף המשחק). ובעיקר מתברג למקום של המשקיף, היכולת שלו להתבונן מרשימה, יש בה הפסד אבל גם רווח גדול. הוא רגיש מאוד וחש אחריות אישית על המצב הכללי והכלכלי ("אני לא רוצה שוקו חם ועוגייה אין לנו כסף לזה"). תיאה מאזנת את גוני ואת העולם. הילדה הזו נולדה עם יכולת לדעת מה היא רוצה ועם יכולת לכפות זאת על סביבתה. היא מצחיקה עד דמעות, אמיצה והמימיקה שלה הורגת אותי שהיא מסבירה לי דברים בקול מורי, אין ספק מי שולט בכיפת המשפחה. רק נינה מוציאה אותה משלוותה והיא יכולה לחנוק אותה מאהבה (או לתת לה לנסות ללקק סוכריה על מקל – לילך כמעט התעלפה שראתה את זה מתרחש מול ענייה).
כמו שהבטחתי לעצמי אני מתמודד עם חלק מהחולשות שלי בלי לעקוף אותן. התחלתי ללמוד אנגלית בקבוצה הכי הטרוגנית במערב.  דר' לכימיה מסין, רופאת ילדים מטיוואן, מכונאי מגרמניה, מתכנת משחקי מחשב מצרפת, צעירה בת 25 מסיביר, בנקאי מהונג קונג ועקרת בית מקוראה הדרומית. טירוף של תרבויות עם שלל מבטאים שממצאים את האנגלית מחדש יחד עם מורה שהיגרה לפני 20 שנה ממוסקבה ועוד מסתגלת למערב. המסע האמיתי של הקורס הזה הוא להבין מה כל אחד מהמשתתפים אומר באמת. הקורס מיועד לדוברי אנגלית ברמה גבוהה, אבל הצלילים בהם כל אחד מבטא את אוצר מילותיו החבוט גורם לכל משפט פשוט להשמע כמו חידה. ויש גם התקלויות מהרמה התרבותית, רופאת הילדים גרה ממש לידינו, בעלה הוא חוקר מוח מפורסם בארצו ומלמד בבית החולים של האוניברסיטה. הצעתי לה שניסע יחד לשיעורים (מרחק 30 דק נסיעה מהאוניברסיטה), היא הביטה בי כאילו בקשתי ממנה להוריד את החולצה במסדרון ואמרה שבעלה לא יאשר זאת. למחרת חזרה ואמרה לי שאם נמצא אישה נוספת שתסכים ליסוע אתנו, בעלה ישמח לשקול את הרעיון. אני עוד מחפש מתנדבת....
אמא שלי בקרה אותנו וחווינו יחד את השלג הראשון והרבה בישולים מהולים באהבה. בכלל ביקורי הסבתות והסבא היו מופלאים. אין דבר בריא לילדים ולהורים לחיות בסביבתו יותר מהאהבה שאינה תלויה בדבר, שעדיין מפעמת בחלל הבית שלנו וממתינה למילוי המצברים מחדש בהזדמנות הראשונה.




ההר המושלג- טיול עם מאט











בסטנלי פארק מקושט לכריסטמס



הפעלת חנוכה לכיתה של יהלי



במוזאון המדע

גוני שחקן מצטיין של העונה בכדורגל

נדמה שהחורף כבר כאן, בייבי סיטר חדשה מצטרפת למסע שלנו, מאפשרת ללילך להזכר איך כותבים עם שתי ידיים ולי לנשום חזרה אוויר של פנאי. המשפחה שלנו מתחזקת, המון שעות יחד, הרבה ספרים וקריאה משותפת, ארוחות ערב על בסיס יומי. ושקט. שקט ושלווה חוזרים לקחת חלק בחיי .אני יודע שזה התנאי הבסיסי להתחדשות, ומקווה שאני יודע מה לעשות עם זה.

Thursday 8 December 2011

כמה אנקדוטות

סתם כמה אנקדוטות...
ריצה-: חזרתי לרוץ, ריצה זה בשבילי תחילה של סיפור אהבה שעוד לא ברור לאן יתפתח, ומכיוון שהפסקתי
 בחודש שישי כלומר 5 חודשים נטולי ריצה, ומכיוון שאני אוהבת לרוץ בחוץ והקור לא מעודד, לקח לי זמן לעבור את המכשול...ניסתי שילובים שונים של בגדים: עם מעיל- חם מידי, בלי מעיל אני קופאת עד שהגוף מתחמם, בסוף נמצא הפתרון של עם כובע צמר, אפודה קלה (מאיה אמרה לי שבנות הפרוור הטאווסני שבו היא גרה רצות ככה ולמחרת מצאתי אפודה כזו בארגז הבגדים בחדר הכביסה, אני והיקום מתקשרים...) וידיים בתוך השרוולים. ריצה היא המקבילה הפיזית לכתיבת תזה נראה לי (ואני לא אלך בעקבותיו של הרוקי מורקמי וארדים את שארית הקוראים...) ולרוץ בחוץ בנופים המקסימים, תוך כדיי שאני חושבת לי, מתאמצת בקטעים הנכונים (כמיטב המסורת הפרוטסטנטית: אין הנאה בלי מאמץ...) ובנראה לי שעליתי על המסלול (משחק מילים סמי משעשע)




אקדמיה-:(  סליחה על הפיסוק השגוי המחשב מסרב לעשות מקף),  אני מגישה את עבודת הסיום הקורס, או יותר נכון מתכווננת להגיש אותה. אני מנסה כבר להגיש אותה כסמי הצעת מחק כדי לזרז תהליכים במסלול המאוד מובנה שכאן. בכל מקרה הלכתי למורה שלי לבקש אישור לשנות את העבודה לשם כך ותוך כדיי הזכרתי שהצחיק אותי לקבל ציון אחרי כל כך הרבה שנים. 86-88 לכל המתעניין, ובאמת לא היה לי מושג האם זה טוב או רע, בתארים המוקדמים תמיד קיבלתי יותר, אבל הסרגלים משתנים, בכל מקרה באמת שלא הזיז לי הציון ובכל מקרה אני עושה את המיטב מבחינתי (זה היה יכול להיות מביך מאוד לאחר שנתיים בחממה לגלות שאני מונעת ציוניים....). בקיצור לאחר שהעליתי את זה קיבלתי הרצאה של חצי שעה על הציונים ואיפה אפשר להתלונן וכולי. ניסיתי 4 פעמים לעצור ולהגיד שממש לא איכפת לי מהנושא. רק שחזרתי הביתה גלעד (וחבר קנדי אישר) שבתרבות העקיפה שפה זה היה נראה שבאתי להתלונן על הציון, אלוהים אדירים!!!





ילדים: יהלי עבר את הקושי הראשון של הקריאה באנגלית (שפה ראשונה של קריאה כי עברית הוא לא ממש למד בדמוקרטי ומה שהוא יודע זה ממה שקלט מהאוויר). בכל מקרה, מעולם לא הטרידה אותי הקריאה כשלעצמה כי יהלי מכל ילדינו עם כשרונותיהם המגוונים, בלי עין הרע לא נטול אינטליגנציה, אבל הטריד אותי חוסר היכולת שלו לעבור דרך קושי (פרוטסטנטית כאמור...). בבית הספר הזה המטרה המוצהרת היא אוריאנות שפתית. הופך את האגנדה לברורה ונחוצה בבליל שפתי שיש להם פה. בכל מקרה התחלנו לקרוא כל ערב, וביומיים האחורונים הוא מבקש לשבת על המדרגות ולקרוא שם אחרי כיבוי אורות, מתחיל לקרוא יותר מהר ולהנות יותר...כייף לראות את זה. הטריד אותי האם הספרים ימצאו מקום בעולם הויזואלי בו הם חיים, מקווה שזה ישרוד..
.
תיאה- : סתם כמה משחקי מילים משעשים בעברית אנגלית שסיגלה לעצמה...היא מחוברת עם שרוך ללואיז החברה כך שיש לה צורך מתמיד באנגלית...מדהים לראות איך הם משחקות ואיך הם  מתוחכמות ביחס לבנים (כל היום משחקי כוח והיא ככה וההיא ככה, לא זוכרת את זה מיהלי ותמיד הייתי מופתעת מהתחכום של הגר שהייתה נראית לי מתוחכמת פי 50 ממנו, עכשיו אני מבינה שזה גם הבדל מגדרי...). 
חזרה לנושא: לילך: את מי את אוהבת במשפחה? תיאה: אותך ואת נינה רק את הבנות ולא את אבא וגוני ויהלי הבנים. לילך: ואת לואיז? תיאה: כן , גם היא בנה...(יעני בת)
.
תיאה: שאני אהיה אמא את תתני לי ללבוש את הבגדים שלך כי לא יהיו לי בגדים. לילך: שתהיה גדולה תוכני לקנות בגדים לך ולמשפחה שלך. תיאה: כן אני ואבא גלעד נקנה (אדיפלי?

תיאה: איפה המתנות שקיבלנו אתמול בספורט שלך? (פרשנות-: הייתי לי מסיבה במחלקה שחילקו בה מתנות לילדים, לא יעזור שנתיים של ניהול החממה, לימודים , מבחינתה אני עושה ספורט....




נינה: לנינה יש מטפלת כאמור, עד כה כל המטפלות האהובות שלנו (נשיקות לקוראות), היו צעירות,, מוכשרות, בדרך ללימודים או קריירה אחרת, שטיפלו בילדים וזהו ושקיוותי שההורות שלהם תושפע ממני, להבדיל מהמטפלות יודעות הכל...עכשיו יש לנו את דלי, מקסימה ונעימה, אבל מהפיליפינים, עזבה ילדים ולא ראתה אותם כבר 3 שנים. חוסר השיוויון במצב שלנו כל כך גדול ולא ניתן לגישור. בכל שנייה שהיא לא עם נינה היא מנקה, מקפלת, עושה כביסה. כמובן שזה נעים ונוח (גלעד ניצל מניקיונות יום א- שכל כך שנא...) אבל יש בזה משהו צורם ומביך. אנחנו כמובן הכי נחמדים ונטולי דרישות אבל  ההרגשה שיש לך מישהו בבית שעובד בשבילך, והוא לא פשוט צעיר בכמה שנים בדרך לאותם חיים שלך, אלא בממקום ומציאות חיים אחרת לגמרי זו הרגשה לא נעימה בבסיס (ואני מקווה שהיא לא תשתנה כי משם נובעת הנוחות שמובילה לשקיפות...











יאללה חזרה לעבודה המונה דופק

חנוכה 

Wednesday 30 November 2011

סופסופ בלוג

סופ סופ בלוג...
חמישה חודשים אחרי ההגעה (רשמתי ארבעה והבנתי ששכחתי חודש, ממש כמו שמתחיל שבוע ומייד נגמר, החיים טסים קדימה). כבר כמה זמן שאני מתכננת לכתוב ולו כדיי לא לאכזב את שני קוראינו הנאמנים, אבל העייפות מכריעה את הכף.
אבל בניגוד להיגיון, היומיים האחרונים שהיו עמוסים בתסכולי מחשבים, עוררו בי את המוטיבציה לכתוב  כפוסט טראומה לחודש הראשון עם הסיוט הטכנולוגי...
את הבלוג הזה אני כותבת על מחשב אפל חתיך ואנורקסי שנרכש כחלק מחבילת הפינוקים  מביקור ההורים שלי (ההורים שלי ואמא של גלעד ביקרו ולוקח אח"כ שבוע לכולנו לחזור לחיים הרגילים - פירוט יבוא). 
בכל מקרה לאחר שנים של דל (אם הייתי מחשב הייתי  דל שחור ואמין  להבדיל מהסטודנטים בני ה15 שפה עם המחשבים הנוצצים...) יש לי מק ראשון והייתי יכולה להרגיש מאוד מתוחכמת אלמלא הייתי כותבת את הבלוג הזה על "פתק" כי אני לא מצליחה לישר לימין תוך גישוש עיוור אחר איפה האותיות בעברית....
הסאגה מלווה בגסיסתו בטרם עת של הדל שרק נרכש, אירוע המלווה בשיחות טרנסאטלנטיות עם הטכנאים בהודו, ציפיה לקופסת קרטון ריקה שתגיע ובה (ורק בה) נוכל לשלוח אותו לתיקון וניסיון נמהר להציל את כל החומרים.
בקיצור בדיוק הדברים הקטנים והדבילים שכאשר הם מצטרפים לך לחיים אתה יכול לקבל התמוטטות עצבים...גם בארץ זה היה ככה אבל מכיוון ששם חסכנו פחות לא בדקתי והשוותי מחירים בצורה אובססיסבית כך שהשקעתי חצי מאמץ ןחצי אנרגיה + שלל החברים המסייעים בעת משבר.
כאן אפי האומלל נאלץ להיקרא לדגל הטכני באין שרשרת היררכית של הייטקיסטים . אני שוקלת לאמץ ילד בן 15 למערכת יחסים של תמיכה הדדית....לפחות הדזוו המחשבי נתן לי מוטיבציה לכתוב...


ועכשיו לדברים החשובים יותר... בעודי כותבת נינה ישנה לי על הבירכים, מדובר מפרספקטיבה של 3 ילדים שהיו תינוקות מעולים בתינוקת המאה (טפו טפו טפו טפו טאצ ווד- בפעם האחרונה שעשיתי את זה זה היה על הדלת של דיקן האוניברסיטה שפתח לי והייתי צריכה להסביר לו שעשתי טאצ ווד על הדל שלו בטעות...).
הילדה לא מצייצת, מבסוטה מהחיים, כבר חשבתי שאולי מדובר בחרשות אבל בדיקת שמיעה שעושים פה לכל התינוקות הראתה שהכל תקין. הילדה סטודנטית מהיותה בת שבוע, ישבה כבר בשלל הרצאות (מתקבלת בשמחה ובלי בעייה בכל מקום), וכיפית לגמרי.


מחר מתחילה ביביסיטר בפעם הראשונה. שקלנו  מעון אבל ביחס לכל ילדינו שהתחילו גן בגיל שנתיים לא נראה לנו לשלוח כל כך מוקדם. ברגע של קריסת מערכות שקלנו אפילו  "לייב אין", אבל התעשתנו מוסרית לאחר כמה דקות (פיתויי הנוחות עם 4 ילדים קשים לעצירה...). אז מחר תגיע דלי, שהייתה ליב אין אצל משפחה ישראלית אחרת. אני מחכה ברגשות מעורבים- מחד אוכל לכתוב על המחשב לא בתנוחת הגיבן שאימצתי עם תינוקת על  הבירכיים, מאידך  אם לרגע אגלוש  להנאתי באינטרנט  מייד אחוש יסורי מצפון על המונה הדופק וההזנחה האימהית (סתם- רק על המונה הדופק- הזנחה אימהית היא דיפולט עם 4 ילדים...).


אגב ילדים- יהלי מאריך שיער, נואם נאומים, עונה בחוצפה ובגדול חצי בגיל ההתבגרות, אני כבר רואה איך הלא יאומן קורה ואני בעיניו אישה מבוגרת ומביכה...הוא עדיין לא מרושת חברתית כמו בארץ, ועצוב לראות איך הוא מחפש ומנסה להתרשת, מצד שני יש לו כמה חברים טובים, ומצאנו לו סוף סוף  חוג דנד  והתחלנו ללכת להחלקה על הקרח  אז הימים עוברים בכיף. הוא גם התחיל ממש לקרוא אנגלית וכל יום אנחנו קוראים ביחד, והוא מתחיל להנות מזה  (המלצה- הספר  הנרי הנורא- יש בעברית וגם באנגלית- כייף גם להורים).


גוני בביישנות שלו ובטוב הלב שלו מפלס לאט את הדרך, הכדורגל שלו הוא גולת הכותרת של השבוע, לאומללותו של גלעד שנהיה אב כדורגל ועומד פעמיים בשבוע בקור ובגשם לראות אותו משחק.    


תיאה ממשיכה להיות הנסיכה, היא נעה בין שמחה גדולה מנינה, לניסיונות אוהבים לחסל אותה- האחרונים: האכלה שלה בסוכריה על מקל, ונתינה של צעצועים לנינה שנמצאה על הספה מכוסה בכמה בובות, נעלי בית, טושים, וכדורים וניצלה ברגע האחרון...
היא חלק מהצמד תיאה ולואיז- שסיפרתי עליה כבר בעבר, ילדה מקסימה שהפכה לבת בית וגם תיאה אצלה, לאחר שהוריה עברו תירבות להתנהלות הישראלית (והבינו את יתרונותיה) הילדות כל היום אחת אצל השניה, מחליפות בגדים וצעצועים, אוכלות זו אצל זו  וכולי. היא תכף נוסעת לחודש עם ההורים שלה לביקור משפחתי בארהב (האב משם) ותיאה תהיה במשבר גדול.


חוץ מזה עברנו שני ביקורים מוצלחים של הסבים משני הצדדים, ככל שהילדים גדלים (ועוד לא גדלים מידי) ההנאה והחשיבות של סבא וסבתא יותר מוחשיים וככל שאנחנו יותר גדלים הסיבות לריב קטנות...מצב אידיאלי לביקורים ועצב  כשהם נגמרים ...מה גם שהסבים באים במרוכז עם מנות גדולות של פינוק שכשרחוקים יותר קל להינות ממנו מבלי להרגיש מושחתים..אני מביאה תינוקת חדשה ומקבלת מיק-איר, אני שוקלת להביא עוד תאומים ולבקש  בלו-ריי (הומאז לדוידי- אין לי מושג מה זה...).


הלימודים אינטנסיבים, מחד מטלות לכיתה מאידך אני מנסה להתפקס ולדחוף כמה שיותר לכיוון המחקר, התעייפתי מלכתוב אז ארחיב על  זה בפעם הבאה, אינשאללה בקרוב. אבל בגדול- אני מנסה מחד לשמור על ראש פתוח ולהנות מהשפע האקדמי פה, מאידך להתמקד, וגם  להגיש עבודות באנגלית וגם להניק וגם וגם וגם....


גלעד התחיל ללמוד אנגלית, חגג יומולדת 41 ונע בין הנאה מלהיות אב משקיען, תלמיד, וביום  קטנות לבין התחרפנות מלהיות אב משקיען, תלמיד וביום קטנות.
בחסות מימי הלכנו שנינו (ונינה) ללילה במלון לכבוד הימולדת. אנחנו וונקובר חיים באותו שעון של 11:00 קריסת מערכות...












הגיע הלילה (תיאה חושבת שהוא מגיע בארבע עם  השקיעה פה...), זמן לישון
המשך יבוא וגם תמונות מעודכנות, עם נינה בגודל אמיתי....
נשיקות
לילך

Sunday 9 October 2011

לידתה של נינה

לידתה של נינה
עכשיו היא יותר יפה אבל עוד לא צילמנו




עברו חמישה ימים ואני מתפנה לכתוב. מניח שהסיפור הזה יהיה מעט שונה מזה של לילך, אבל ככה זה עם נרטיבים בעידן הפוסט מודרני, הקוראים מושמים בעמדת השופטים והאמת תתגלגל לה באמצע חומקת לרגעים ונלכדת באחרים.
יום שני שעת צהריים, אני חוזר מהליכה ארוכה משולבת בקפה השבועי ברחוב ברודווי. הלכתי לשלוש שעות בלי הנייד (אני גמול ממנו לחלוטין – הידד!) ואמרתי לעצמי שמעכשיו אני לא זז בלעדיו, בכל זאת אנחנו יום לפני התאריך הצפוי ואל מול האיחורים הקבועים של לילך ניצבת האחריות הבלתי מעורערת שלי כחומה.
אני מכין משהו לאכול, לילך קוראת פוקו בסלון, היא מתרצה לאכול סלט וחוזרת לעסוק בהבניות תרבותיות המכילות הדרה ודחיה חברתית, כפי שהאדמה הטובה של ונקובר מכילה את מי הגשמים. אמא שלי מתקשרת, אני מחליף איתה כמה מילים, היא מגששת לגבי לילך, מנסה לא לנדנד ואני אומר לה שרק אתמול היו כאן המיילדיות וברור שלילך לא בשלה ללידה, יקח עוד זמן, אני אומר ומאמין לכל מילה שלי.
20 דק לאחר מיכן לילך חולפת על פני, רצה לשירותים, נראה שקשה לה להתאפק שלפתע מיים מהולים בדם או אולי דם מהול בקצת מיים פורצים בעקשות מהמכנסיים שלה וריצפת חדר האכילה שלנו הופכת לאדומה, גם חדר השירותים, כולל הקירות וסביבות האסלה (סליחה על התיאור הפלסטי – אבל מישהו ניקה את כל זה!).
ברור לנו שיורדים לה המיים, אבל למה כל כך הרבה דם? שנינו נלחצים באותה המידה ומגיבים אחרת. אני נדרך, נדאג (שלא לומר ניטרף) ולילך הולכת להתקלח. עוד דם. אני מתקשר לביפר של המיילדות ותוך 2 דק הן על הקו, אחת המיילדות מגיעה תוך 20 דק, משרה המון רוגע. לילך בחדר השינה שלנו מתעטפת באדום אדום הזה, כולל השמיכה, הבגדים החדשים המגבות ומה לא. המיילדת בודקת, ולמרות שנראית רגועה אומרת שצריך לשקול לגשת לבית החולים, היא שואלת את לילך מה דעתה. לילך לא אוהבת לשנות תכניות, פניה מתלבטות ואני מתקשר ל911 לאמבולנס, נותן למיילדת להסביר להם מה קורה. כולנו יודעים בלי לדבר שמדובר כנראה בהפרדות שליה, שלושתינו ברמות ידע שונות וברמות לחץ שמופגנות החוצה באופן שונה. אני מתקשר לענת, מבקש שתיקח את תיאה מהגן, מתקשר לגן ומבקש לאשר לענת לקחת אותה, מביט בשעון וקולט שהילדים יגיעו הבייתה מבית הספר כל דקה. מתקשר למאיה, אפי עונה לי אני שואל אותו האם יכולו לבוא והוא אומר שתוך 10 דקות יהיו בדרך מטוואסן, שנראית באותו הרגע רחוקה (שעה נסיעה בערך בשעה האמורה), מאיה וענת נפלאות, מתגייסות עם כל הנשמה, נותנות לי להרגיש נעים ונוח, אני יודע שהעורף מוגן.
לילך יורה בקשות מהקומה השניה, המשקפיים שלה, התחבושות, התיק. הכל מוכן כאן ללידת בית ואין לנו אפילו שקית לקחת לבית החולים. אני נלחץ נקודה.
האמובלנס מגיעה תוך 5 דק' יורדים ממנו 4 גברים שבקושי נכנסים בדלת (אחר"כ הבנתי ששניים מהם הם כבאים – חלק מהסכמי איגודי העובדים כאן, עם כל אמבולנס מוקפצים גם כבאים, כך אני לומד. לכל שיטה הקשיים שלה, איגודים חזקים מידי = כח אדם מיותר ומלחיץ שמחפש הצדקה לנוכחותו). הם מורידים את לילך מהמדרגות בדיוק שהילדים נכנסים, ורואים את אמא על אלונקה, אורות וקולות של מנורות החירום צובעים את השכונה השלווה שלנו. אני מגייס את הקול הכי רגוע שלי, מחייך לילדים, אומר להם שיש לנו שנוי קל בתכניות, אנחנו נוסעים לבית החולים למרות שהכל בסדר, מאיה תבוא עוד מעט, לכו לראות טלוויזיה, אני אומר (זה משכנע אותם בקלות יחסית, בכל זאת פניאס ופרב בשעה שיש אור בחוץ זה מאורע נדיר כאן בבית), יהלי שואל אם נחזור, הוא אמור לחתוך את חבל הטבור ומאוד לא רוצה לוותר על התפקיד, אולי, אני עונה לו, אני מקווה שכן. ורץ לאמבולנס. לא נותנים לי לשבת לצידה, אני ליד הנהג. האמבולנס יוצא בצווחות ומפריע לרגע את הפסטורליה של היער והכביש המתפתל לצידו. אני שואל את הנהג – חובש מה נראה לו המצב, הוא לא עונה, אני שואל שוב (אולי הוא לא שומע טוב) והוא אומר שהוא לא מוסמך לענות, פניו חתומות. בכביש מספר 16 חוצה את הכביש אמבולנס נוסף, אנחנו עוצרים בצד הדרך, קופץ משם רופא מומחה לילדים, למה עוד אמבולנס? אני שואל את הנהג, היד שלי מנחיתה מכה עצומה על משען הכיסא שלו, מוציאה אותו ממשחק התפקידים שלו. אנחנו במקרה חירום הוא עונה לי, אני מנסה להביט לאחור, לראות את לילך, לשמוע מה אומרים. הוא לא נותן לי לצאת מהדלת. אני שוקל לצאת בכוח, בדרך הישראלית, אבל מחליט לתת להם לטפל בלילך ולא בי.
עוברות שלוש דקות, שהרגישו לי כמו יומיים, חולפות לי בראש מחשבות שאפילו דפי הבלוג החושפני הזה לא בשלים אליהם. אתה יכול להמשיך ליסוע במצב רגיל ללא סירנה, אני שומע את קולו של הרופא, אנחנו לא בחירום. אני נושף נשיפה שמאיימת לסדוק את השמשה הקדמית של האמבולנס, הצבע חוזר לפני (לפחות חלק ממנו). מגיעים לבית החולים. כולם נחמדים באופן יוצא דופן, אני עוד לא מספיק זמן כאן כדי להיות רגיל לזה. רופאה נכנסת עם אולטרסאונד. הבדיקה מראה שהתינוקת במצב מצויין, השיליה נקרעה בקצה, זו הסיבה לדם. מכינים את כל האופציות, מקייסרי בחירום ועד לידה טבעית. הרופאה מביטה בלילך, כאילו קוראת אותה ואומרת, כל עוד שהתינוקת במצב טוב את ממשיכה כרגיל. כן מסתיים פרק א' של הלידה ומתחיל פרק ב'.
חדר הלידה שלנו שונה אמנם מזה הבייתי, אך השמחה שורה בו. ראשית נקבצו ובאו אליו נציגים מכל תבל כולה. האחות מבית החולים במקור מרומניה, אמא שלה מאוקראינה (אנחנו מדברים לפחות רבע שעה על מרק בורשט אוקראיני וקרטושקה בחמאה ושמנת חמוצה), המיילדות שלנו האחת מהונג קונג, למרות שחייה יותר מ20 שנה באנגליה, והשנייה מאיראן, מטהרן הבירה ליתר דיוק, הרופאה המתמחה מטוקיו יפן. אם לידה בבית חולים אז באווירה רב תרבותית. שנית, לילך ואני צוות מיומן, 17 שנים של זוגיות ושלוש לידות קודמות ברקע הכינו אותנו לרגע הזה. אנחנו מרגיעים האחד את השנייה במחוות גוף, במילים נכונות, מדוייקות. אני מכיר כל פינה בגוף שלה (בעיקר את שתי השקעים שלצד עמוד השידרה בואך הגב התחתון), את הנפש הפרועה והעיקשת שלה, את העדינות והרגישות שמשתלבות באופן לא מובן עם אסרטיביות וחוסר סבלנות בסיסית. את היכולת שלה לקבל את המצב החדש ולתבוע מעצמה את הטוב ביותר ביחס אליו. בלי קצה של ויתור, או מקום לאכזבה. כל האנרגיות למשימה – לידה טבעית ועכשיו.
בודקים פתיחה, אנחנו עדיין ב 4 סמ'. בכל זאת עברו 8 שעות מאז ירדו המיים האדומים, לילך ממשיכה לדמם והמיילדות שוקלות את הדם (לילך איבדה בערך ליטר), הם מציעות פיטוצין, צריך לזרז על מנת לא לחזור למצב סיכון, אנחנו מכירים את החבר פיטוצין עוד מימי לידתו של יהלי, יודעים שטעמו מר והוא מכפיל את כאבי הצירים. מתלבטים לשנייה ולילך מסמנת בנחישות שאם אין ברירה אין ברירה. כעבור 20 דקות כאבי הצירים מאותתים שאנחנו בקומה השנייה. לילך דומה ללביאה ברגעים הללו, כולה ממוקדת, היכולת שלה להתמודד עם כאב ולדבוק בהחלטות שלה ברגעי האמת מעוררים אצלי הערצה, לא פחות. אני מתחיל לראות סימנים כחולים על השקעים המפורסמים של הגב התחתון והיא מבקשת שאמשיך ללחוץ אל מול הצירים. ההרגשה טובה, היא חזקה, התינוקת במצב טוב מאוד, מעודדות אותנו המיילדות. כמעט שעתיים חולפות ואז לילך שהייתה שעונה עלי לאחור נעמדת על המיטה, ובתנוחת כריעה מתחילה ללחוץ, האחות אומרת משהו על שנוי תנוחה, לילך בוחרת לא להתייחס, לחיצה וחצי והראש בחוץ, אני מעודד אותה, היא נושמת עמוק, יודעת שהרגע בו היא מרגישה שהיא לא יכולה יותר הוא הרגע  האחרון ונינה יוצאת החוצה, שלמה, יפה ובוכיה.
 3.675 ק"ג מראה המשקל, לילך ונינה מתאחדות, נושמות יחד, אני חותך את חבל התבור וחושב על יהלי, גוני ותיאה. משחרר את נינה לאמא שלה ולאוויר העולם. מתקשר הבייתה להודיע למאיה ולילדים, אחר"כ להורים שלנו. הילדים ערים. 2 וחצי בלילה ושלושתם ערים. מדהימה אותי האמפטיה שלהם, היכולת שלהם להמתין לנינה מרחוק, ההתרגשות שאוחזת בהם. אני לוקח מונית ונוסע הבייתה, פוגש שם את מאיה בעניים אדומות (ואחר"כ רואה את הפשטידות, והמרק האגדי שהכינה), חדר המגורים מלא ביצירה של גוני ותיאה, עשרות דפים פזורים על השטיח, מעשה אומן ממש, יהלי הכין סלט חתוך דק ומיץ תפוזים ולימונים ושלט מקסים לדלת. נכנסים לרכב ונוסעים לבית החולים לנשים. בשלוש ורבע בבוקר אנחנו מתאחדים עם לילך ונינה, הילדים מתרגשים את עצמם לדעת, מחבקים מנשקים, אני לוקח את המצלמה, מביט בשבט שלנו מבעד לעדשה, כל כך הרבה חיים הבאנו לעולם, אני חושב לעצמי. ורק שאני לוחץ על הכפתור, מנציח את הרגע הזה, האושר ממלא אותי, את מכלול היותי, משנה את זהותי – אני אב לארבעה.

נ.ב
יומיים לאחר הלידה, בתזמן מושלם, צופי ואהוד מגיעים, הבית מתמלא בכמויות של תשומת לב ואהבה ללא תנאי. אין ספק שתיאה זקוקה לזה יותר מכולם. נדמה שבימים הקרובים הילדים יפגשו כל אטרקציה בסביבותיה של ונקובר.
אני תופס את לילך פחות מ24 שעות לאחר הלידה קוראת את החומר של הקורס שלה, סוגר את המחשב שלה ומכריז שבבית הזה חופשת הלידה תערך שבוע לפחות. נדמה לי שאני אופטימי...
אחנו כאן רק מספר שבועות וקהילת הקמפוס נותנת לנו חיבוק ענק, אנשים מתקשרים, באים לבקר עם מיני מזונות משובחים ואיחולים לבבים (גם בקפה השכונתי שמתפקד כבית הראשון של לילך בימים כתיקונם, שהזמנתי, זיהו את הקפה המיוחד רק לה.... קפוצ'ינו גדול, מנה אחת של אספקסו, הרבה קצף בכוס חד פעמית, זיהו את הנמענת ושלחו איחולים בתוספת כדורי שקדים מצופים בשולקולד). בתוספת לקצב האכילה במסעדות עם אהוד וצופי מסתמנת דאגה אמיתית לדיאטה שלי. כוננות ספיגה!

Wednesday 5 October 2011

ברוכה הבאה נינה


אזהרה בלוג לידה...כמו שאומרים פה viewers discretion is advised, סיפורים נוספים על החיים בהמשך...
אז כידוע תכננו לידת בית, עברתי פה ליווי הריון מקסים על ידי צוות מיילדות, בגישה נשית ולא רפואית (קצת נשית מידי לטעמי אבל שרדתי...). המיילדות באו גם הביתה, פגשו את הילדים וכל העניין הכניס שמחה וששון. בלי יותר מידי אידיאולוגיה (בכל מקרה, ובטח אחרי לידה), ההרגשה שלי הייתה שבטח אחרי 3 לידות המקום הכי מתאים לי הוא בבית, ובדרך שלי כשה"רפואה המודרנית" תומכת במקרה הצורך. גם בביוגרפיה הלידתית שלי בפועל הלידה שהכי לא הייתי שלמה איתה היא הראשונה, (שאליה כמובן הכי התכוננתי, קראתי, למדתי וכו וגו, כמעט שכחתי שהיא רק הדרך לתינוק.... מה שלא קרה לאחר מכן...).  אבל כשהגעתי לבית החולים תוך חצי שעה הפכתי מאישה בריאה לחולה פוטנציאלית מחוברת לאלפי מזרזים, ובקיצור- בלי להפוך את זה לסרט, הבנתי מאז, שהדרך היא מראש לא להכנס למרחב הממסדי- גברי- רפואי (האאא- רואים שאני סטודנטית לקורס תיאוריה ביקורתית...ד"ש מפוקו...), אלא להעזר בו במקרה הצורך, מה שעבד לא רע בלידות אחרי.
ובקיצור- לקראת הלידה האחרונה, תוכננה הגראנד פינאלה של לידת הבית...


ביקור בית

 אבל כמו שאומרים באידיש האדם מתכנן ואלוהים צוחק (באידיש זה נשמע יותר טוב...)
בקיצור –יום לפני תאריך הלידה המיועד (דבר שלא קרה מעולם! ואחרי שהמילדות ראו אותי יום לפני ונראתי רחוקה....), לדעתי אפקט הביקור המתקרב של ההורים שלי הייה זרז הילדה המתוחכם בעולם...בעודי קוראת טקסט ומרגישה כמה כיווצים מזדמנים ירדו לי המיים.
אלא- שיחד עם המיים ירד מלא דם שהשפריץ לכל עבר...גלעד המבוהל החל להתרוצץ בבית, אני זכרתי מהקריאה (לקראת הלידה הראשונה כאמור, של הספרים המבהילים, של אמור לי באיזה שבוע אתה ואומר לך איזה אסון עלול לקרות...), שהרבה דם יכול להיות הפרדות שיליה מה שלא מומלץ לחיים של התינוק...אבל מצד שני הרגשתי את נינה בועטת אז צלצלנו למיילדת והלכתי להתקלח. המיילדת הגיעה ובדקה אותי ואמרה שתנועות העובר מעולות  אבל שיש יותר מידי דם והיא ממליצה לבדוק מוניטור בבית חולים ואז להחליט לפי הממצאים. היא לא נראתה לחוצה אבל אמרה שבגלל הדם אולי עדיף פינוי באמבולנס.
בקיצור מאון לאון הגיעו שני כבאים (!), בלונדינים וחטובים, שהם מסתבר חלק מנוהל האמבולנס פה ואחריהם שני פרמדיקים....והכל בדרך קנדית ומנומסת עושים תשאול של המצב, אחד מתדרך את השני ובסוף לוקחים אותי לאחר כבוד על אלונקה במדרגות....להנאתם של ילדי השכונה, תוך כדיי שיהלי וגוני חוזרים מבית הספר וגלעד המבוהל מתרוצץ מסביב ומקפיץ חברים לגיבוי.... (רגע הפסקה המיילדות באות לביקור בית של אחרי...)
בקיצור עלינו לאמבולנס כשרק נעלינו בידינו (וזה אחרי שדאגתי סוף סוף לקנות את כל רשימות הציוד ללידת הבית, מזל שאפשר להחזיר פה הכל...), באמבולנס פרמדיק דביל חורר לי את היד תוך כדיי המשך התחקור, ובסוף הם הגיעו למסקנה המעניינת  מחד שלאמבולנס קפץ עוד צוות גיבוי מאמבולנס מיוחד לטיפול בילדים אבל מצד שני לא צריך להפעיל את הסירנה כי זה לא חירום...מה שכן המיילדות באו איתי, הן נחשבות לצוות רפואי לכל דבר והן האחראיות עלי.
הגענו לבית החולים הקרוב, הייתי רשומה לרחוק יותר למקרה הצורך אבל שוב הדחיפות הלא דחופה הכריעה...אבל כאן לזכותם יאמר בדקה אותי רופאה מקסימה חיברה לאולטרסאונד (פעם ראשונה בקנדה...), אמרה התינוקת נראית מעולה, כנראה חלק מהשיליה נפרד, אם יהיה מקרה חירום אנחנו ערוכים ובנתיים תמשיכי בשלך. מאז לא ראיתי אותה, המיילדות המשיכו בליווי, הייתי צריכה להיות מחוברת למוניטור ועוד פעם אחת קראו לרופא לבדוק דימום וזהו. ובכל שלב שאלו אותי אם אפשר ומה דעתי, באמת סבבה.
אז ברגע שהבנתי שהביתה לא נחזור, החלטתי לשמור על הסטינג התודעתי של לידת בית עד כמה שניתן (למרות שבבית חולים קיימים כל הפיתויים ולא יכולתי להעזר במיים ותנועה באותה מידה. אבל הצירים התקדמו לאיטם ואני שמרתי על ריכוז.

לחיצות הסיום
ההונים באים



אחרי כמה שעות היה נראה שהצירים לא מתקדמים מספיק והציעו שאקח פיטוצין. אני קצת חששתי אור לאפקט הלידה של יהלי שהיה זכור לי כסיוט אבל בגלל שהם חששו שאני אמשיך לדמם יותר מידי זמן החלטתי ללכת על זה. בקיצור- זה אכן עשה את העבודה ותוך שעה של צירים אינטנסיבים נינה נולדה.
גלעד ואני השתפרנו מלידה ללידה, הפעם הזאת עבדנו באופן מתוזמן, בלי יותר מידי קללות מצידי ולחץ מצידו...ואפילו בצירים הסופיים הצלחתי רוב הזמן להיות מפוקסת, וגם שצרחתי לעצמי בראש אני לא יכולה יותר כבר יכולתי לענות לעצמי זהו הגיע הסוף...מנפלאות הניסיון...
עליתי למיטה בתנוחה שאימצתי מתיאה, מעין כריעה הפוכה ותוך שתי לחיצות נינה הגיחה...

  זהו....אז אחרי שבדקתי שהיא נושמת, נחתי לי...גם פה שמתי לב להבדל בין ההתרגשות שיהלי יצא, לרצון שלי לסמן וי ולהרגע לרגע אחרי השלב הידוע בכינוי הממצה "לחרבן אבטיח"...בנתיים רופא ילדים בדק אותה (כמובן אחרי ששאלו האם נראה לי להזמין אחד ליתר בטחון, מסכן הוא הגיע לשלב בו אני משפריצה לעברו ערומה תינוקת לפנים....)
צלצלנו למאיה המקסימה ששמרה על הילדים לגלות שכולם ערים ומחכים בהתרגשות, גלעד לקח מונית והביא אותם (כאמור בדרך הלוך היינו באמבולנס), והם הגיעו בהתרגשות שיא בשלוש בלילה.



הועברתי ללילה במחלקה, חדר פרטי, שנתי בנטי, בשמונה וחצי נכנסו פעם ראשונה אחרי שכמעט אכלתי את נינה מרעב...במהלך הלילה גיליתי שגם ילדה רביעית היא מתוקה ושווה.
בבוקר גלעד והילדים באו לשחרר אותי, הלכנו הביתה להתחיל מחדש כמשפחה של שישה. יהלי וגוני בשמחה גדולה, תיאה נעה בין התרגשות לרגישות..
עשינו מסיבת סושי עם חברים של הילדים בערב, הכל טוב.

נשיקות מכולנו.